Agent van politie, Boonman

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie

Vastleggen van de gebeurtenissen gedurende de Tweede Wereldoorlog zodat dit voor de toekomst bewaart zou blijven. Dit was de opzet in de periode kort na afloop van de oorlog. 

En daar was een nieuwe organisatie voor nodig. De eerste werd als snel opgeheven na oprichting en in september 1947 werd het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie voor de tweede keer ingesteld¹.

Dit instituut² heeft als taak een wetenschappelijk onderzoek in te stellen naar de geschiedenis van Nederland gedurende de tweede wereldoorlog.

In verband met deze taak ontving de gemeente Vlissingen in juni 1945 een schrijven om verhalen toe te sturen uit de oorlogsjaren. Waarnemend burgemeester L.P van Oorschot deed verslag aan het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie.

Bijgevoegd een drietal bladzijden opgesteld door J.J Boonman, agent van Politie.


¹ Ingesteld 8 mei 1945 – ingetrokken 26 september 1945
² In 1999 naamsverandering in Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD)

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][cq_vc_mediumgallery images=”2642,2644,2646″ layoutno=”111″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bron : NIOD inventaris 249-0865  item 2a[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Gerelateerde berichten

2 reacties

  • Theo de Badts

    Hallo Edwin,
    Een mooie herinnering aan de bewogen dagen van de bevrijding. Ik herinner mij nog altijd de verhalen van mijn ouders die in die dagen met 80 mensen schuilden in de kelder onder ons huis, Walstraat 100. Er was een heel smal raam waardoor ze op een deel van de straat konden kijken. Aan de laarzen konden ze zien wie er voorbij slopen: Duitsers of geallieerden. En boven hun hoofd, in de kranen van De Schelde, zaten de Duitse scherpschutters te loeren op alles wat bewoog en daar werd dan op gevuurd. Mijn moeder heeft die ervaringen later best vaak met ons gedeeld.
    Onze werkplaats, achter ons huis, met de deur uitkomend in de Vrijgang was een trefpunt/schuilplaats voor politieagenten. (Voor wat hoort wat!) Mijn vader heeft daardoor menigmaal de wet, zonder risico kunnen overtreden!!

    • A
      Edwin Tilroe

      Beste Theo,
      Dank je wel voor je reactie en je verhaal. Binnenkort komen er nog een aantal verhalen online.

      Met vriendelijke groet,
      Edwin

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.