Tijdens de lunchpauze het vooraf opgevraagde bouwdossier van de Coosje Buskenstraat ingekeken. Staat hier in dit dossier de toegang tot het gangenstelsel onder de boulevard ? Ja, of toch niet ?
Bij de tweede tekening was het al gelijk raak. ” Doorgang naar Gem. schuilkelder onder boulevard”, staat er letterlijk. Maar dat niet alleen. Op andere documenten staat in een keurig handschrift : ” veranderen van een luik, in een deur, door de afgesloten ruimte te gebruiken van schuilkelder in de onderbouw van pand C. Buskens”.
Natuurlijk ook de opbouw van het complex bekeken, tussen straatniveau Coosje Buskenstraat en de achterkant Gasthuisstraat zit ongeveer 6 meter hoogte verschil.
Daarbij kwam bij mij ook de vraag op hoe dit pand aan de binnenkant eruit ziet. Op de bouwtekeningen is het een wirwar van kamertjes, fietsenstallingen en waskamers. Maar daar later meer over.
Uitgaande van de Gasthuisstraat bestaat het complex volgens de tekeningen uit 2 niveaus die onder straatniveau (voor mij het interessante deel) van de Coosje Buskenstraat liggen. De kamers op het onderste niveau (straatniveau) hebben aan de achterzijde de naam ‘ waskamer ‘ en een verdieping hoger ‘fietsenberging’ .
Nu ging ik aan het begin van de avond deze tekeningen vergelijken met de huidige situatie en ik kwam daar niet helemaal uit. Er is toch iets veranderd aan het pand.
En wat moet je dan doen ? Juist, schoenen aan en veldonderzoek. Maar ja, dan kan je wel rondjes lopen rond het gebouw en een beetje interessant kijken en je aantekeningen vergelijken met de huidige situatie. Maar dat had ik al eerder gedaan en ook niet veel mee opgeschoten.
Gelukkig zitten de ramen bij de Coosje Buskenstraat op een hoogte waarbij ik, onopvallend, naar binnen kan kijken. Met geluk aan mijn kant blijkt dat niet iedereen naar ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ kijkt. Een deurbel indrukken is ook niet moeilijk en zo kwam ik dus het complex binnen.
Na een korte introductie over het hoe en waarom zei de bewoonster : ” kom binnen en ik laat het je zien “. Na een bezichtig van haar woning liet ze ook haar tuin zien die zich bevindt op de plek waar op de tekening staat ” verhoogde fund. in dijk”.
“Kijk, daar zie je de muur lopen van de gang naar het gangenstelsel” , ” en hieronder woont de eigenaar van mijn woning, maar die is er nooit en gebruikt zijn appartement als vakantiewoning”.
En dat verklaart waarom zij op A woont en hij beneden straatniveau op B.
Na een verdere rondleiding door het gebouw, waarbij ik alle kamers heb mogen zien tot in de garage aan toe kon ik niks vinden wat lijkt op een doorgang tot het gangenstelsel.
Om eerlijk te zijn dacht ik vanmiddag in het archief dat de oplossing binnen handbereik lag maar dat is helemaal niet het geval.
Na terugkomst van het bezoek aan de C. Buskenstraat nogmaals de tekeningen bekeken en bij het opmeten gaat de gang het pand in op 42 meter van de muur van de boulevard. Dat zou dus betekenen dat de ingang in de buurt van de entree zou moeten zitten.
Dat komt niet overeen met de muur zoals ik die gezien heb in de tuin. Nogmaals de bouwaanvraag bekeken en na telefonische overleg met Joep Bremmers denken wij dat de eigenaar van de onderwoning misschien een eigen schuilkelder heeft aangelegd. Het mooie sierlijke handschrift op de bouwaanvraag staat wel netjes maar is niet makkelijk te lezen.
Enfin, weer een stapje verder maar nog geen afsluiting van dit verhaal.