Beschrijving Westbeer ( Bastion 1 ) 1831

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Samen met het in het oosten van de Vesting Vlissingen gelegen Bastion 8,  is Bastion 1 altijd al van grote importantie geweest als verdedigingspunt.  Het Bastion is zowel onderdeel van het landfront alsmede het zeefront.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4020″ img_size=”medium” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large” title=”Face en flank”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Het Bastion  bestaat uit uit twee faces en een flank. De linker face maakt  een gedeelte van het zeefront uit.

Face en Flank zijn twee termen uit de vestingbouw.

Face : naar buiten gerichte zijde van verdedigingswerk, in dit geval een bastion.
Flank : zijde van een bastion die een hoek maakt met de vestingmuur.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4022″ img_size=”medium” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large” title=”Muurbekleding”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Het gehele Bastion is van een muurbekleding voorzien, die nog een klein stukje doorloopt in de vestingwal richting Bastion 2. De overige Bastions in het landfront zijn niet van een muurbekleding voorzien. Behalve Bastion 8, die op zijn beurt ook weer onderdeel uitmaakt van zowel het land- als het zeefront.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4030″ img_size=”medium” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large” title=”Omgeving Westbeer”][vc_single_image image=”4032″ img_size=”medium” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large” title=”Poterne”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]In de courtine 1 tussen Bastion 1 en Bastion 2 bevind zich een poterne 2, leidende naar een brug die loopt langs de rechterkant van Bastion 1. Deze brug loopt naar de dijk aan de overzijde van de vestinggracht. Voor bastion 1, met de voorgenoemde poterne loopt de escarpgalerij 3 richting de Beer 4 .

1 Courtine : vestingwal tussen 2 Bastions.
2 Poterne : overdekte doorgang in muur of wal.
3 Escarpegalerij : overdekte gang in een verdedigingswerk aan de zijde van het vestingswerk (Hier dus aan de stadskant. Aangegeven met E ).
4 Beer : gemetselde dam, hol en met schietgaten voorzien.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4030″ img_size=”medium” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large” title=”Beer en contrescarp”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Deze beer dient als zeewering, scheidt de rivier van de vestinggracht en is naar de zijde van de gracht van een muurbekleding voorzien. Uit de beer, die een knik maakt aan het eind ( uniek ! ) komt men in de contrescarpgalerij 1 van de dijkpost voor Bastion 1, deze galerij is gemetseld  en dient tevens tot hoofdgalerij van het mijnsysteem 2.

1 Contrescarpegalerij : overdekte gang aan de overzijde van de escarpgalerij ( aangegeven met C ).
2 Mijnsysteem : stelsel van mijngangen, bedoeld om een ondergrondse explosie te verzorgen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Uit het midden van de dijk  loopt een behoorlijke lange 1 gemetselde galerij in een rechte lijn.  Deze galerij is de  hoofdgalerij van het mijnsysteem, welke aan de linkerzijde  een aanzet heeft van een nog nieuw aan te leggen galerij.   Aan de rechterzijde bevinden zich zijvertakking van de hoofdgalerij.

Ze hadden dus alvast een begin gemaakt om eventueel nieuwe galerijen te maken indien de situatie hier om zou vragen. In deze galerijen werden dan explosieven geplaatst.

1  Deze zou zijn uitgekomen ter hoogte van de Zeevaartschool, en is nog steeds aanwezig.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Over de opbouw / kwaliteit van de dijk is de inspecteur heel kort : onbeduidend ![/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

Gerelateerde berichten

2 reacties

  • Goedemiddag,

    Allereerst wil ik opmerken dat het erg informatief is. Ik heb een vraag die mij al lang bezighoud. De Duitsers hadden in de oorlog een bunker aan de Coosje Buskenstraat gebouwd met daarnaast een opstelling voor een 2cm 4-ling FLAK. Daarvan wordt beweerd dat de FLAK de Coosje Buskenstraat inschoot om de Engelse opmars (1-11-1944) op het Betje Wolfplein te stoppen. Echter; de toegang vanaf de boulevard tot de Coosje Buskenstrat was grotendeels afgesloten met een betonnen muur. Wel zijn op die muur sporen te zien van inslagen van een groter kaliber; mogelijk de 2cm FLAK. Een andere foto toont juist een extra muur aan de kant van de Coosje Buskenstraat die de inkijk nar de Boulevard juist verhinderd. Is hier iets meer over bekend?

    met vriendelijke groet

    • A
      Edwin Tilroe

      Beste Paul,
      Het staat in de planning om hierover een stukje te schrijven. Dit zal zelfs op korte termijn gebeuren. Ik ben namelijk van mening dat deze FLAK het Betje Wolfplein helemaal niet heeft kunnen beschieten.
      Binnenkort meer.
      Bedankt voor het volgen van mijn blog.
      Edwin

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.