[Opmerking: Deze tekst is aangepast naar hedendaags Nederlands, waarbij zoveel mogelijk de oorspronkelijke inhoud en toon zijn behouden.]
Aan: Majoor-generaal F.G. Miles CB, DSO, MC, 7
Kolonel The King’s Own Scottish Borderers,
HQ Kent District,
Harrietsham,
Kent.
Via War Office (P.R. (C & E))
Londen
De slag om Walcheren: Het 5e bataljon King’s Own Scottish Borderers
Voorbereidingen en landing
Op 17 oktober 1944 vertrok het 5e bataljon King’s Own Scottish Borderers (5 KOSB) vanuit Woodhall Spa naar een transitkamp bij Fareham. Kort daarna voer het bataljon in twee delen vanuit Southampton naar Oostende. Na een nacht in een stagingkamp trok het bataljon naar kwartieren in Desselgem, een dorp tussen Kortrijk en Gent. Ongeveer een week later verplaatste het bataljon naar St Georges (Sint-Joris) bij Brugge.
In St Georges kreeg 5 KOSB de opdracht om samen met andere eenheden Walcheren te veroveren, te beginnen met het vrijmaken van Vlissingen. De landing in Vlissingen werd eerst uitgevoerd door Commando’s, gevolgd door de brigade met 4 KOSB, 5 KOSB en 7/9 RS.
Op 1 november 1944 vertrok 5 KOSB om 07:00 uur uit St Georges en ging naar Breskens om daar te wachten op orders om naar Vlissingen over te steken. De marine bracht het bataljon aanvankelijk terug naar Breskens omdat ze dachten dat het landingsstrand onder zwaar vijandelijk artillerievuur lag. Uiteindelijk landde 5 KOSB rond 16:00 uur alsnog in Vlissingen.
Strijd in Vlissingen
De strijd voorafgaand aan de landing was redelijk goed verlopen. Het zuidelijke deel van de stad was grotendeels bevrijd. Die nacht kon echter niet veel meer gedaan worden. Plannen werden gemaakt om bij dageraad de noordelijke helft van de stad binnen te trekken.
Het plan was dat A en C compagnie na een artilleriebombardement van 30 minuten, om 05:30 uur de startlijn zouden oversteken en de eerste twee grote huizenblokken in het noordelijke deel zouden vrijmaken.
Beide compagnieën staken de startlijn over op het geplande tijdstip maar ondervonden al snel tegenslag. A compagnie verloor in de eerste 10 minuten 14 man uit hun voorste peloton door vijandelijke mortieren. Het duurde enige tijd voordat de compagnie in het donker gereorganiseerd kon worden.
Zodra dit gebeurd was, verliep het vrijmaken van de huizen naar tevredenheid, al was het een langzaam proces. A compagnie slaagde erin om rond 11:30 uur alle toegewezen huizen te zuiveren. B en D compagnie werden rond 16:00 uur naar voren gestuurd om de resterende blokken te bevrijden.
Het noordelijke deel van de stad was zwaar beschadigd door de gevechten met de geallieerde luchtmacht en artillerie. Dit maakte de voortgang nog trager.
Ondanks verliezen wist 5 KOSB tegen de avond van 2 november het hele noordelijke deel van de stad in handen te krijgen, op een paar uitzonderingen na. De volgende dag versterkte het bataljon de behaalde posities, al ondervond het nog enige last van vijandelijke machinegeweren en lichte beschietingen vanaf de overkant van het Middelburg-Vlissingen kanaal.
Opmars naar Middelburg
Op de ochtend van 3 november kreeg 5 KOSB orders om onder dekking van rook het kanaal over te steken en het hele dokgebied op de noordoever te veroveren. Hiervoor werd 02:30 uur op 4 november als tijd bepaald, voorafgegaan door een artilleriebombardement.
Rond 03:45 uur en 04:00 uur staken respectievelijk D en C compagnie de brug over het kanaal over. Tegen 08:00 uur hadden alle drie de compagnieën hun doelen bereikt en circa 400 krijgsgevangenen gemaakt.
De vijand zat voornamelijk in betonnen bunkers, maar gelukkig waren het geen eersteklas troepen. Ze hadden flink te lijden gehad onder zware bombardementen van de RAF en geallieerde artillerie. Toch boden ze genoeg weerstand tijdens de eerste straatgevechten op 2 november.
Na het veroveren van deze doelen kreeg B compagnie orders om richting Middelburg op te rukken en de situatie langs het kanaal te verkennen. Door mijnen verliep dit langzaam. Veel gevangenen werden gemaakt. Bij het invallen van de duisternis op 4 november was een punt halverwege Oostburg en Middelburg bereikt, waar een officier en korporaal op mijnen liepen. Het bataljon kreeg opdracht de veroverde posities te behouden.
Einde van de slag
De volgende ochtend, 5 november, trok 4 KOSB door de linies van 5 KOSB en nam de gevechten over. 5 KOSB nam verder geen deel meer aan de strijd op Walcheren. Op 12 november keerde het bataljon terug naar zijn vorige verblijfplaats in St Georges.
Op 14 november verhuisde 5 KOSB naar een nieuw gebied bij Ossendrecht in Nederland, circa 10 mijl ten zuiden van Bergen op Zoom. Op 18 november volgde opnieuw een verplaatsing naar Udenhout, een dorp halverwege Tilburg en ‘s-Hertogenbosch. Het hele bataljon is nu in reserve van het 1e Britse Legerkorps in dat gebied.
Tot slot
Samenvattend kan gesteld worden dat 5 KOSB het zeer goed gedaan heeft tijdens de drie dagen strijd van 2 tot 4 november. De vijand was weliswaar niet van topkwaliteit, maar gaf zeker genoeg tegenstand tijdens de eerste straatgevechten.
Het moreel bleef zeer hoog gedurende de drie dagen en iedereen was erop gebrand snel weer een nieuwe strijd aan te gaan. De verliezen waren zeer licht: 9 soldaten gesneuveld, 6 officieren en 52 manschappen gewond.
Op 17 november voegde een versterkingsdetachement van 2 officieren en 25 manschappen zich bij het bataljon.