Het verschil met de andere boeken over de Slag om de Schelde
Het verschil met de andere boeken over de Slag om de Schelde is dat dit verhaal toegespitst is op de situatie in Vlissingen. Van uur tot uur worden de manschappen gevolgd door de straten van de stad, tot na een zware strijd Vlissingen ontdaan is van de Duitse bezetting. Niet alleen de commando’s, ook de opvolgende aanvalsgroepen, de verkennings- en de medische eenheden komen aan bod in het boek.
Begin december 2019 verscheen een nieuw boek over de eerste novemberdagen van 1944: Operation Infatuate, de aanval op Vlissingen. Geschreven door Edwin Tilroe aan de hand van origineel Engels bronmateriaal en verkrijgbaar bij onder andere boekhandel ’t Spui.
Het verhaal kwam tot stand door bijna een jaar lang informatie te verzamelen, dit te onderzoeken en de gevonden feiten te beschrijven. Een deel van de informatie werd in een eerder stadium als blogartikelen op dit blog, waarna Edwin Tilroe steeds vaker te horen kreeg dat het zeker de moeite waard was om er een boekje van te maken.
En het boekje kwam er: 75 pagina’s boordevol met (een groot aantal niet eerder beschreven) feiten, overzichtskaartjes en foto’s, € 15,-. Verkrijgbaar bij verschillende boekwinkels waaronder Het Spui in Vlissingen of bij Edwin in de Optiek winkel, Tilroe Optiek.
Beleef de Tweede Wereldoorlog door de ogen van de soldaten die het hebben meegemaakt
Hieronder vind je enkele fragmenten uit mijn boek, die je een inkijk geven in de aangrijpende en gebeurtenissen in de strijd om Vlissingen in November 1944. Lees verder en laat je meevoeren door de verhalen van de mensen die het hebben meegemaakt.
Een simpel maar doeltreffend plan
De laatste aanval vanuit zee tijdens de Tweede Wereldoorlog staat op het punt te beginnen. De plannen zijn uitgewerkt. Op het papier ziet het er simpel uit. Simpel, maar doeltreffend.
Ik lees een verslag door wat is opgesteld door Intelligence Officer Ken Wright van het No. 4 Commando. Hij stelt dat het vinden van een geschikte landingsplaats het lastigste deel van de gehele operatie is. De hoogste in rang binnen het No. 4 Commando is Lieutenant-Colonel Robert Dawson, een door de oorlog ervaren officier. Lt. Col. Dawson spreekt naast Engels ook vloeiend Frans en Duits. .De aanval begint
Het is 1 november 1944, twee uur in de ochtend. Het No. 4 Commando maakt zich klaar om in beweging te komen. Op deze woensdagochtend is het koud en nat, dikke bewolking hangt laag over zee.
Ondertussen is duidelijk dat er geen luchtbombardement zal komen, en dat de artillerie de taak om ondersteuningsvuur te geven volledig op zich gaat nemen.
Net na vier uur nemen de commando’s plaats in de gereedliggende landingsvaartuigen. Nog geen halfuur later en de eerste vaartuigen verlaten de haven van Breskens. De artillerie opent het vuur op de kuststrook.