[vc_row][vc_column][vc_column_text]
” Its four-barreld 2cm Flak complicated the difficulties of troops trying to get over the crosscroads, nicknamed – Hellfire Corner – .” ,Walcheren 1944, Richard Brooks
” Dover pillbox was still firing on anyone crossing Coosje Buskenstraat .. “, Walcheren, Andrew Rawson
Twee fragmenten uit boeken over de bevrijding van Vlissingen. Niet zo maar gekozen maar bewust. Vaak lees je in boeken of artikelen over de moeilijkheden die de commando’s ondervonden om het Betje Wolfplein over te steken. Door Duits vuur vanaf een positie bovenaan de Coosje Buskenstraat. Hier wordt snel de indruk gewekt dat het veroorzaakt wordt door een FLAK1 opstelling . Maar is dit ook zo ? Schoot deze FLAK inderdaad op het Betje Wolfplein ?
1 Flugabwehrkanone
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4084″ img_size=”medium” style=”vc_box_border” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Boven aan de Coosje Buskenstraat ( codenaam : Dover ) stond een grote bunker met daarnaast een luchtafweer opstelling.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4086″ img_size=”medium” style=”vc_box_border” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Deze voorgenoemde opstelling, of te wel een FLAK ( Flugabwehrkanone ) was een geducht wapen als het ging om luchtverdediging maar het was destructief als het werd ingezet tegen gronddoelen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4088″ img_size=”full” alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]De bewuste FLAK in de dagen na de bevrijding van Vlissingen. Let op de positie en de toestand waarin de FLAK zich bevindt : gekeerd richting de zee en intact.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4092″ img_size=”full” alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]De tankmuur op de Coosje Buskenstraat. Als je vanaf het Betje Wolfplein richting het eind van de Coosje Buskenstraat zou lopen, naderde je de tankmuur vanaf deze kant ( vaag is het torentje van de Westbeer te zien ).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4094″ img_size=”medium” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Dezelfde tankmuur, maar nu vanaf het eind van de Coosje Buskenstraat. Let op de houten stellage aan de linkerkant en aan de kogelinslagen aan de linkerzijde van de doorgang.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4102″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Op deze luchtfoto ( najaar 1944 ) is duidelijk de bunker met aan de rechterzijde de FLAK opstelling te zien. Ook is duidelijk de tankmuur te zien ( flinke schaduw ivm laagstaande zon ) en verder ligt het Betje Wolfplein. De rode lijn geeft de schietlijn aan door de opening in de tankmuur. Het is dus mogelijk voor de FLAK om het Betje Wolfplein te bestrijken. Maar kan er alleen geschoten worden de opening in de muur of ook over de muur heen ?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Nee, dat denk ik niet. De FLAK kon niet over de muur
schieten en was beperkt in zijn schootsveld.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]De afstand van de FLAK opstelling naar het centrum van het Betje Wolfplein is zo’n 390 meter. De tankmuur staat op 53 meter van de FLAK en heeft een hoogte van 2.30 meter met een breedte van 38 meter. De opening van de tankmuur zit uit het midden, naar rechts.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4108″ img_size=”large” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Wanneer ik deze afstanden uitzet in een tekening met een schaal van 1 cm = 2,9 meter en daarbij rekening houdend met verschillende factoren ( zie kader ) , blijkt dat de geschut niet over de muur kon schieten.[/vc_column_text][vc_single_image image=”4126″ img_size=”full” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large” title=”klik voor grotere uitvoering”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message]Een aantal zaken stonden vast : hoogte tankmuur en afstanden. Waar ik rekening mee heb moeten houden, en soms met gemiddelde heb moeten werken is de hoogte van de Coosje Buskenstraat, hoogte waar de tankmuur staat en de hoogte van het Betje Wolfplein tov NAP.
Coosje Buskenstraat +/- +8.7 NAP
Tankmuur op +/- +7,78 NAP
Betje Wolfplein +/- + 2,95 NAP
Maar dit zijn de hoogten na 1981, dus na het op Deltahoogte brengen van de Boulevard. De hoogte bij de top van Coosje Buskenstraat heb ik iets verlaagd. Maar dit weer gecompenseerd met een geschatte hoogte waarop de FLAK staat. Deze staat op een verhoging. Dit weer berekend aan de hand van de gemiddelde lengte van een Engelsman in de 19e eeuw ( 1,66 meter ) . Dit allemaal weer gecontroleerd of het verhoudingsgetal klopt met de vaststaande afmeting van de FLAK.
[/vc_message][vc_text_separator title=”Schietpositie FLAK”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Een bevestiging van deze bevindingen vind ik ook aan de tankmuur. Naast de opening, en dan voornamelijk aan de linkerzijde bevinden zich groot kaliber inslagen. Dit is ook rechts het geval, maar dan veel minder.
De FLAK vuurde dus naar mijn mening door de opening en volgende de overstekende commando’s van de Walstraat naar de Badhuisstraat. Dit ging van rechts naar links, wat dan ook weer overeenkomt met de mate van inslagen.
Had de FLAK toch geprobeerd over de muur te schieten dan had de vierloops zeker de bovenkant van tankmuur geraakt. En met het kaliber waarmee de FLAK schoot was de top van de tankmuur zeker zwaar beschadigd geraakt.[/vc_column_text][vc_single_image image=”4134″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Tweede schietpositie door mitrailleur “][vc_single_image image=”4140″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]De mitrailleurschutter op de verhoging achter de tankmuur heeft een veel beter zicht op het Betje Wolfplein en voldoende dekking om lang vuur te kunnen geven. Daarom denk ik dat Hellfire Corner ook vanuit deze positie, samen met vuur uit de FLAK beschoten is.[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Conclusie”][vc_column_text]Mijn mening is dat de FLAK niet over de tankmuur heen kon schieten, wel door de opening in de tankmuur (beperkt) en dat een soldaat op een stellage achter de muur een betere vuurlijn of schootsveld had.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message color=”info”]Hellfire Corner zoals de commando’s het Betje Wolfplein noemde werd niet alleen vanuit de Coosje Buskenstraat onder vuur genomen. Een zware mitrailleur opstelling in de Badhuisstraat en in de Aagje Dekenstraat hadden een goede vuurlijn op deze plek.[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Maquette van FLAK : Cees van der Burght.
Engelse militairen op FLAK opstelling november 1944 : Collectie WOII Gemeentearchief Vlissingen.
Tankmuur met op de voorgrond commando : Gemeentearchief Vlissingen, met eigen bewerking.
Luchtfoto : Eigen collectie.
NAP gegevens : Actueel Hoogtebestand Nederland.
Gegevens tankmuur : NARA T-78 US National Archive
Gegevens FLAK : internet
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
3 reacties
Rens Flipse
Mooi gedocumenteerd
fotoarchief Vlissingen digitaal no FA5349 geeft een duidelijk beeld van de FLAK opstelling, ziet er ongeschonden uit anders dan in boeken wordt gesuggereerd dat de stelling was uitgeschakeld.
Paul de Rooij
Edwin,
Alleereerst hartelijk bedankt voor je analyse. Dat van die mitrailleur op de tankmuur was mij nog niet bekend. Blijft de vraag of de FLAK uberhaupte wel voldoende kon declineren om gericht de Engelse oversteek van het Betje Wolfplein te beschieten. Duidelijk is wel aan de beschadigingen van de muur dat ze veelvuldig op het Plein geschoten hebben. In ieder geval zullen er veel richochets bij het plein zijn geweest en in combinatie met het geweld van zo’n FLAK zal dat indrukwekkend zijn geweest. Met Goole Earth kun je vanaf het Betje Wolfplein terugkijken naar de Boulevard.
Nogmaals hartelijk dank en ik blijf je publicaties met interesse volgen
groet
Paul
Edwin Tilroe
De FLAK had een bereik van 110 graden tot -10 graden en dan 360 graden rond. De declinatie zou voldoende zijn geweest om het Betje Wolf te bestrijken.