Geallieerde bommen op Vlissingen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vlissingen had in 1942 een betrekkelijke rustige periode achter de rug als het aankwam op bombardementen. Begin 1943 nam de luchtoorlog in omvang toe.

In dit jaar klonk 197 keer het luchtalarm. Niet iedere keer werd dit alarm gevolgd door bombardementen. Maar dit gebeurde wel op 21 en 25 januari, 31 mei, 13 en 24 juni ; al deze keren was de scheepswerf het doel.

Op de scheepswerf waren onder andere 6 voor de Duitse marine bestemde mijnenjagers in aanbouw en een veerboot die omgebouwd zou worden om ingelijfd te worden bij de Kriegsmarine.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][cq_vc_imagewitharrow image=”4988″ isresize=”yes” openimageas=”none” captionalign=”right” textcolor=”#ffffff” textbg=”#558ce0″ elementshape=”cq-imagewitharrow-largeround”]Gemeentearchief Vlissingen : 413 –  54346 Tweede Wereldoorlog. Kon. Mij. De Schelde. Gezicht op de Dokhaven met Duitse scheepjes, afbouwkade en machinefabriek[/cq_vc_imagewitharrow][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Allemaal redenen om de scheepswerf te bombarderen.

Ondanks dat de bombardementen als noodzakelijk werden gezien door de Geallieerden trachten men wel burgerslachtoffers zo veel te vermijden. Dit was natuurlijk een onnozele poging aangezien de scheepswerf midden in een bewoond gebied lag. Ook de mate van nauwkeurigheid was van groot belang. Deze nauwkeurigheid liet soms te wensen over waardoor er ook burgerslachtoffers vielen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Bombardement 31 mei 1943″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][cq_vc_beforeafter beforeimage=”4978″ afterimage=”4980″ autoslide=”0″ handletooltip=”Schuif” iconcolor=”#1e73be”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bominslagen ( links op de foto ) zijn waarneembaar in de buurt van de Dokhaven, bij de Machinefabriek, het droogdok en bij twee schepen. In het midden van de foto hebben de bommen olie opslagtanks en aangemeerde schepen geraakt. Linksboven zijn er inslagen te zien bij een kleine fabriek.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][cq_vc_imagewitharrow image=”5004″ openimageas=”none” captionalign=”right” textcolor=”#ffffff” textbg=”#4fc1e9″ height=”400px”]Gemeentearchief  Vlissingen : 413 – 52768
Tweede Wereldoorlog. Kon. Mij. De Schelde. Afbouwkade noord en Dokhaven met gezonken schepen Prins Willem I en Oosterschelde van de Provinciale Stoombootdiensten na een bomaanval op 31 mei 1943[/cq_vc_imagewitharrow][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][cq_vc_imagewitharrow image=”5008″ openimageas=”none” textcolor=”#ffffff” textbg=”#4fc1e9″ height=”400″]19 juni 1943

De veerboten ” Prins Willem I ” en ” Oosterschelde “, die tijdens het bombardement op 31 mei waren gezonken staan nu op de kade om gerepareerd te worden.[/cq_vc_imagewitharrow][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][cq_vc_imagewitharrow image=”5006″ openimageas=”none” captionalign=”right” textcolor=”#ffffff” textbg=”#4fc1e9″ height=”400″]Mitchell bommenwerper laat boven Vlissingen zijn lading los.
( ingekleurde afbeelding )[/cq_vc_imagewitharrow][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Bombardement 24-6-1943″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][cq_vc_hotspot image=”5010″ icontype=”number” position=”40%|35%,55%|60%,73%|80%,” iconbackground=”rgba(221,51,51,0.8)” circlecolor=”#ffffff”][hotspotitem]
RAF Ventura bommenwerper
[/hotspotitem]
[hotspotitem]
Bominslagen bij de Machinefabriek
[/hotspotitem]
[hotspotitem]
Bominslagen bij olie opslagplaatsen
[/hotspotitem][/cq_vc_hotspot][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Op de bovenstaande foto vliegt een RAF Ventura bommenwerper ten tijden van het bombardement.  Deze aanval werd bij daglicht uitgevoerd en had de scheepswerf de Schelde als doelwit. Duidelijk zijn de rookpluimen te zien van de inslagen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”De gevolgen van het bombardement”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5020″ img_size=”full” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][cq_vc_imagewitharrow image=”5026″ openimageas=”none” captionalign=”right” textcolor=”#ffffff” textbg=”#4fc1e9″ height=”400″]Schade in de Aagje Dekenstraat, ter hoogte van de tramremise.[/cq_vc_imagewitharrow][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”white”][cq_vc_imagewitharrow image=”5024″ openimageas=”none” textcolor=”#ffffff” textbg=”#4fc1e9″ height=”600″]De Timmerfabriek is zwaar beschadigd na het bombardement.[/cq_vc_imagewitharrow][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][vc_column_text]Foto’s afkomstig uit het Gemeentearchief Vlissingen collectie WO2, Inhoud artikel gebaseerd op documenten uit deze collectie.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Gerelateerde berichten

5 reacties

  • Willy Fastenau-Millenaar

    De wasserij De Volharding was gevestigd aan de Singel. Op 31 mei 1943 is deze gebombardeerd. Er kwamen 8 meisjes om waaronder 2 zusjes. Ik weet dat zo goed want mijn nichtje Bep van Everdingen ( 20 jaar) werd ook getroffen. Er staat op de Noorderbegraaf plaats een monument. Bij dit bombardement is tevens de huishoudster omgekomen.

  • Willy Fastenau-Millenaar

    Het bombardement van 31 mei 1943 was op de wasserij “De Volharding” gevestigd aan de Singel. Er kwamen 8 meisjes om waaronder 2 zusjes. Ik weet dat zo goed want mijn nichtje Bep v. Everdingen (20 jaar) is daar ook bij omgekomen. Een mooi monument staat op de Noorderbegraaf plaats.

  • Jan de Jonge

    Bij de foto van het bomerdement van 31 mei 1943. Beschrijf je linksboven bom inslag kleine fabriek? Beter om deze een naam te geven, wasserij “de Volharding” opendoe dag zijn 7 vrouwen omgekomen. En is natuurlijk ook een bedrijf dat meer dan 100 jaar in Vlissingen heeft bestaan.
    Natuurlijk zal je dit moeten nakijken, voor mij is het bekend door doorvertelling.

    Groet, Jan de Jonge

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.