Herinneringen aan Operation Infatuate met No. 4 Commando, Major Webb

Inleiding

Deze pagina bevat de mondelinge geschiedenis van Gordon Geoffrey Henry Webb, een Britse officier die diende bij No. 4 Commando tijdens verschillende militaire operaties in de Tweede Wereldoorlog. Zo was hij betrokken bij Operation Claymore (Lofoten, Noorwegen, 1941), Operation Jubilee (Dieppe, Frankrijk, 1942), de invasie van Normandië (1944) en de slag om Walcheren (Nederland, 1944).

Het interview werd afgenomen in 1989, twee jaar voor zijn overlijden. Tijdens het bewerken van de transcriptie merkte ik op dat niet alles wat hij vertelde volledig correct is. Het is begrijpelijk dat niet alle herinneringen nog zuiver zijn, 45 jaar na de gebeurtenissen en na zoveel gevechten. Ik heb de fouten laten staan, met tussen haakjes de correctie.

Captain ( Major) Gordon Webb MC No_4 Cdo Infatuate Vlissingen No. 4 Commando

Recollections of operations as officer with No 4 Commando during Operation Infatuate
Production date: 07-05-1989
Catalogue number 10694
Creator IWM (Production company), Wood, Conrad (Recorder), Webb, Gordon Geoffrey Henry (Interviewee/Speaker)

Transcript: Webb, Gordon Geoffrey Henry (Mondelinge Geschiedenis)
Imperial War Museums

Interview

Interviewer: Sessienummer 10694. Spoel drie.

Interviewer: Mijnheer Webb, spoel drie. Welke rang had u in Vlissingen?

Interviewer: En welke eenheid had u onder uw bevel?

Major Webb: Ik had het bevel over B Troop, en we hadden zeer weinig slachtoffers.

Interviewer: Waar bent u daar precies geland?

Major Webb: In Vlissingen zelf, op de pier. Er staat daar nu een monument voor.

Interviewer: Als ik naar deze kaart in het boek kijk, lijkt het erop dat u landde op Uncle Beach.

Major Webb: Ja, ik geloof dat het zo werd genoemd.

Interviewer: Hoe bent u geland? Wat voor soort vaartuig gebruikte u?

Major Webb: Het was een gewone landingsvaartuig voor aanvallen. Maar we raakten geen van de mijnen bij het binnenvaren, want er waren natuurlijk onderwatermijnen in de Schelde.

Interviewer: Ik geloof dat er een groot aantal mijnen in dat gebied waren.

Major Webb: Wel, in het eigenlijke landingsgebied, ongeveer 100 meter breed, hebben ze uiteindelijk naar ik meen zo’n 4000 mijnen opgeruimd. 

Interviewer: Hoe bent u daar doorheen gekomen? Wat was het plan?

Major Webb: Iemand ging eerst met een rol wit lint. De hele eenheid – mijn troep en een andere troep, ik weet niet meer welke – volgde dit lint om door het mijnenveld te komen.

Interviewer: En dan kiest de voorste man natuurlijk het pad.

Major Webb: Hij koos niet zomaar op goed geluk. Hij had geen tijd om een mijnenveger of zoiets te gebruiken. Hij kreeg alleen te horen voorzichtig te zijn waar hij stapte.

Interviewer: Hoe koos u iemand voor zo’n gevaarlijke taak?

Major Webb: Ik denk niet dat het een kwestie was van iemand aanwijzen om het te doen. Er was geen specifieke reden. Ik denk dat een kleine detachement met een onderzeeër ( lees: landingsvaartuig ) over de Schelde was gebracht om dat deel te doen. Maar natuurlijk wisten we niet dat er zoveel mijnen lagen. Hoewel in Vlissingen zelf de burgemeester (lees: oud politieman) naar Breskens was gekomen en zeer actuele informatie had gegeven, voor zover hij kon, over het aantal Duitsers in de stad Vlissingen zelf. En dat waren er behoorlijk wat – enkele duizenden, denk ik.

Interviewer: Maar zijn er mannen van u opgeblazen door de mijnen?

Major Webb: Geen van onze mensen, nee.

Interviewer: En uw doel was?

Major Webb: Nou, we staken het plein over. Laat eens kijken.

Interviewer: Ik geloof dat u zegt dat u op weg was naar het Hotel Britannia? (lees: Dit was op de 4e dag )

Major Webb: Ja, uiteindelijk. Maar ons eerste doel was om over te steken en posities in te nemen in die omgeving.

Interviewer: Dit is op een plaats genaamd Bexhill?

Major Webb: Nou ja, dat waren onze codenamen.

Interviewer: Inderdaad. En wat voor tegenstand kwam u tegen op weg naar Bexhill?

Major Webb: Niet enorm veel, behalve dat een van de oudste mannen in de troep, korporaal Donkin, werd gedood.

Interviewer: Hoe gebeurde dat?

Major Webb: We hadden een gebouw bezet net aan de overkant van dat plein. Hij was in de kamer ernaast, en een Duitser blies een gat in de muur en schoot Donkin neer, die trouwens elf kinderen had. Daarna drongen we natuurlijk rustig op richting het hotel.

Interviewer: U noemde dat u onderweg langs het Duitse bordeel kwam.

Major Webb: Ja, dat was het bordeel in het hotel. Het was geen hotel; het was een Duits hoofdkwartier. Maar ik denk dat het voor de oorlog een hotel was geweest. Toen werd natuurlijk het gat in de dijk opgeblazen, ergens hier in de buurt, dat we overstaken. We gingen verder en eindigden bij – passeerden Vrouwenpolder (lees: Westkapelle)  waar de mariniers waren geland. We eindigden in een plaats genaamd Domburg (lees: Vrouwpolder), geloof ik. We staken over naar Noord-Beveland. De Duitsers waren op het volgende eiland, Schouwen-Duiveland. Ik werd toen teruggestuurd naar Engeland om als voorhoede naar het Verre Oosten te gaan, eigenlijk.

Interviewer: Voordat u het hebt over het afgeblazen plan om naar het Verre Oosten te gaan, mag ik u vragen wat voor artilleriesteun u had in Vlissingen?

Major Webb: Zeer zwaar. Mij werd verteld dat het een hele legergroep Koninklijke Artillerie was, wat de artillerie van een legergroep is. Ik denk dat dat minstens duizend kanonnen (lees: ongeveer 380 stuks) waren. Die stonden aan de zuidkant van de Schelde-monding ter ondersteuning van de aanval op Vlissingen. En ook, wat volgens mij meer schade aanrichtte, was dat we verschillende eskaders van raketafvurende Typhoons boven ons hadden cirkelen, die behoorlijk wat schade aanrichtten.

Interviewer: Hebt u iets gezien van burgerslachtoffers in Vlissingen?

Major Webb: Er waren er niet veel. Ze wisten vrij goed hoe ze dekking moesten zoeken. Ik denk niet dat ze echt veel slachtoffers hadden.

Interviewer: Wat vond u van de kwaliteit van de Duitse tegenstand in dit gebied aan de monding van de Schelde?

Major Webb: Die was behoorlijk goed, echt waar. Ja, ze waren zeer goede soldaten, vooral in die marinekazerne daar. Sterker nog, ik heb een interessante souvenir van die artilleriekazerne – in een glazen kast aan de muur zat de eerste Britse bom die ooit op Berlijn werd gegooid. Een splinter ervan was in de vorm van een… Ik zal het u laten zien. Het is net achter u.

Interviewer: U vertelde me dus over het afgeblazen plan om u naar het Verre Oosten te sturen.

Major Webb: Nou, het zou gebeuren, maar het werd afgeblazen omdat natuurlijk de atoombom op Hiroshima werd gegooid, in plaats van op Nagasaki. Zoals ik het begreep, zouden ze rechtstreeks uit Duitsland vliegen, vermoedelijk met vliegtuigen die aan de 6e Luchtlandingsdivisie en de 1e Luchtlandingsdivisie zouden zijn toegevoegd.

Interviewer: Dus het plan was om een hele brigade te sturen?

Major Webb: De hele brigade. Ik denk dat er toen twee commando brigades waren – 1e en 2e. De 2e bestond voornamelijk uit mariniers, waar 4 Commando aan het einde van de oorlog aan was toegevoegd voor de aanval op Vlissingen. Ze hadden 4 Commando verplaatst van de 1e Commando Brigade naar de 2e Commando Brigade van brigadier Leicester.

Interviewer: Dus het plan was om de 2e Brigade te sturen naar…?

< gestopt met transcriptie>

Origineel audio bestand