Landfront Bastion 1 – 2 – 3 ( 1831 )

kijkrichtingBovenaan de  Coosje Buskenstraat, daar waar Boulevard de Ruyter overgaat in Boulevard Bankert lag Bastion 1, oftewel de Westbeer.
Wanneer je de Coosje Buskenstraat naar beneden zou volgen tot aan het Betje Wolfplein, bij de kop van de Walstraat, dan zou je 3 bastions aan je rechterzijde gezien hebben.

Deze 3 ( van de 8 ) Bastions maken deel uit van het landfront aan de westelijke kant van de Vesting Vlissingen.

 

 

front-1-2-3Dit front loopt bijna in een rechte lijn ( aangegeven door de rode lijn ) en heeft een lengte van zo’n 377 meter lang en begint bij Bastion 1. Hierna gevolgd aan de rechterkant door Bastion 2.

Rechts van Bastion 2 loopt door de vestingwal  de Duinpoort.

Deze loopt naar een uit aarde opgebouwd vestingwerk met daarin nog een extraravelijn-met-reduit verdedigingswerk. Om in vestingtermen te spreken : een ravelijn met reduit.

De weg loopt via de Duinpoort over een brug naar een in de voorgracht gelegen ravelijn. Aangekomen in het ravelijn loopt  de weg rechts van het reduit om van daaruit door de rechterkant van het ravelijn het tweede deel van de voorgracht te overbruggen. Hierna komt de weg uit in een wapenplaats .

ravelijn3

Een wapenplaats is een plek waar infanterie zich verzamelt
en/of waar geschut opgesteld staat. 

Aangekomen op het glacis buigt de weg naar links af en zal aan het uiteinde van het glacis via een brede brug over de voorgracht leiden.

 

bastion2-3Zoals eerder gemeld is de vestingwal van het landfront niet voorzien van een muur. Het bestaat dus uit een aarde wal. Echter is een deel van Bastion 2 wel aan de gracht kant voorzien van een muur en bovenop de vestingwal is een uitsparing gemaakt voor een kanon.

Over Bastion 3 kan alleen gemeld worden dat de vorm, net zoals  Bastion 2 irregulier is. Dat wil zeggen dat de ene helft van het bastion niet het spiegelbeeld is van de andere helft.

Zeer waarschijnlijk komt dit door aanpassingen aan de Vesting in vorige perioden.

oud-bastion-2Tussen Bastion 1 en 2 heeft ooit oude-haveneen ander Bastion gelegen,
welke in 1831 niet meer aanwezig is. Nabij het ‘huidige’ bastion uit 1831 ligt een sluis. Deze sluis diende onder andere om de haven schoon te spoelen. Dus bij eb water uit de vestinggracht door de haven te laten lopen. Andersom gebeurde het om de vestinggracht te voorzien van water.

 

Van het landfront 1-2-3 is Bastion 1 nog onbesproken. Die is de volgende keer aan de beurt en is net zoals Bastion 8 zeer goed beschreven door de inspecteur der Genie.

 

 

 

Gerelateerde berichten

Laat de eerste reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.