[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4252″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text](1) Een gewelfde en bomvrije poterne1, rechts gelegen van Bastion 1. Deze loopt door een holle beer naar het souterrain onder de Dijkpost, gelegen voor Bastion 1. De poterne heeft ook een verbinding met een brug naar dezelfde Dijkpost.
1 poterne : gang door een vestingswal, zorgt voor een verbinding met andere delen van de vesting
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text](2) Een poort, genaamd de Duinpoort, gelegen in de vestingwal tussen Bastion 2 en 3. De weg door deze poort komt uit in een voor Bastion 2 gelegen ravelijn2 en loopt verder op het glacis3 en komt uiteindelijk uit op verschillende landwegen. De poort bestaat uit profielmuren en kan doormiddel van poortdeuren afgesloten worden. De houten bruggen over de hoofdgracht en de ravelijngrachten zijn van ophaalbruggen voorzien. De brug over de voorgracht is van hout en bestraat.
1 Ravelijn : verdedigingswerk voor de vesting zelf.
2 Glacis : flauw aflopend helling.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4250″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4244″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text](3) Een gewelfde poterne in de vestingwal tussen Bastion 4 en 5
(4) Een poort gelegen aan de oostelijke zijde van de Vesting ; de Rammekenspoort. Gelegen tussen Bastion 6 en 7. De weg gaat vervolgens door een voor de vestingmuur gelegen ravelijn en gaat over het glacis en de vestinggracht om vervolgens uit te komen op de grote weg naar Middelburg. De bruggen zijn voorzien van ophaalbruggen. De brug over de hoofdgracht is gedeeltelijk een gemetselde dam. In deze poort is een wachthuis, portierskamer en een privé gedeelte. Ook is er een kamer met een regenbak. Boven is een grotere kamer welke gebruikt is als militaire gevangenis.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text](5) Een uitgang aan de linkerzijde van Bastion 8. De weg loopt naar de opslagplaats van hout wat eigendom is van de Marine. De weg is van houten bruggen voorzien. Deze uitgang is een coupure4 en is aan de rechterzijde met een gemetselde profielmuur voorzien. De linkerzijde is slechts opgebouwd door middel van zoden, blokzoden. Deze worden gestapeld zoals een gemetselde stenen muur. In de gemetselde profielmuur bevindt zich de ingang van de escarpgalerij5 naar Bastion 8, hier is een kleine gewelfde ruimte te vinden. Tegen de muur van deze ruimte zit een groter gewelfde ruimte die beide bomvrij zijn.
(7) Een kleine uitgang die uitkomt langs de vestingmuur en toegang geeft tot het havenhoofd.
(8) Deze poort, het Rijzenhoofd, is een gewelfde poort gelegen aan de rechterzijde van de Marinehaven. De poort geeft toegang tot het rechtergedeelte van het havenhoofd.
4 Coupure : Doorsnijding / onderbreking van de vestingmuur
5 Escarpgalerij : Galerij gelegen aan de zijde van de vesting. [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4246″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4248″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text](8) Een uitgang aan de linkerzijde van de koopmanshaven die toegang geeft tot het linker havenhoofd.
(9) Een gewelfde poort door Bastion 11 ( Waterpoort ) die loopt naar de rechterzijde van het havenhoofd.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]