Torpedobunker

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space][vc_single_image image=”983″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_border”][vc_empty_space][vc_single_image image=”985″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_border”][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_empty_space][vc_column_text]De Duitsers zagen in de torpedo een wapen wat geschikt werd geacht een rol te spelen bij de bescherming van havens, kanalen en kuststroken.
Vooral in Noorwegen en Frankrijk zijn er veel torpedobunkers gebouwd. Maar ook Nederland staat op het lijstje ( zie afbeelding 3 ) en zo bouwen de Duitsers in 1943 een torpedobunker in Vlissingen.

Deze torpedobunker komt te staan aan het eind van het roeiershoofd. Eigenlijk mag er niet gesproken worden over een bunker aangezien de muren dun zijn en zeker niet bestand tegen granaatinslagen. Een betere term zou zijn : torpedo lanceerinstallatie.

Vanuit de bunker konden er twee torpedo’s worden afgevuurd en aangezien er geen opslag was moesten de torpedo’s iedere keer opnieuw vanuit de kazematten worden aangevoerd. De bunker beschikte over een eigen stroom generator en vanuit de kazematten liep er persluchtbuis naar de bunker toe.

De lancering van de torpedo gebeurde vanuit de bunker en de besturing van deze torpedo werd geregeld vanaf de vuurtoren. Deze was gedurende de oorlog betimmerd met houten planken. Vanuit de vuurtoren had men goed overzicht. Het besturen van de torpedo verliep via draadbesturing en was eenvoudig van aard. Men kon de torpedo na het afvuren nog bijsturen.

De torpedo’s werden per schip aan land gebracht en van daaruit vervoerd en opgeslagen in de kazematten.

Vanuit de kazematten werden de torpedo’s via een smalspoor (afbeelding 4 ) naar de bunker gereden. De torpedo’s kwamen  via een hefboomsysteem op een kar met daarop een draaibaar plateau. Door dit draaibare plateau was het mogelijk om de korte bocht vanuit de opslag en de korte bocht naar de torpedobunker te maken.

Ik heb met iemand gesproken die mij vertelde dat op 1 november 1944 er twee torpedo’s zijn afgevuurd op de landingsvloot. Kort hierna hebben de Duitsers de bunker opgeblazen. De soldaat ( Heinrich Pilger 1923-2015 ) die de bunker heeft opgeblazen is gewond geraakt op de steiger door rondvliegend puin of , voor hem vijandig vuur. Of dit klopt weet ik niet. Het enige wat zeker is, is dat de Duitsers de bunker zelf hebben opgeblazen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”994″ img_size=”medium” style=”vc_box_border” onclick=”img_link_large”][vc_column_text](afb. 3 ) Vermelding Vlissingen[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”984″ img_size=”medium” style=”vc_box_border” onclick=”img_link_large”][vc_column_text](afb. 4 ) Nog zichtbaar is het smalspoor[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]In het MuZEEum in Vlissingen staat een zeer mooie maquette van deze torpedobunker (gemaakt door Cees van de Burght)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”992″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_border” border_color=”black” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”991″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_border” border_color=”black” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”990″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_border” border_color=”black” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black” border_width=”3″][vc_icon icon_fontawesome=”fa fa-book” color=”black” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.flessinghe.nl%2Ftorpedo-opslag-in-het-keizersbolwerk%2F|||”][vc_column_text]Zie ook : Torpedo opslag in het Keizersbolwerk[/vc_column_text][vc_column_text]Zie ook : Matrose-Ober en zijn torpedo’s[/vc_column_text][vc_column_text]Zie ook : Opslag van Duitse torpedo’s in de Kazematten ?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Gerelateerde berichten

2 reacties

  • Bernd Pilger

    Hallo, der Soldat, der verwundet wurde war mein Vater Heinrich Pilger (1923-2015), Er kam danach in ein niederländisches Krankenhaus und war später in England in Kriegsgefangenschaft.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.