Vernieling fabriekskeuken De Schelde op 15 augustus 1943

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Zaterdagavond 15 augustus 1943 wordt er rond de klok van 8 uur luchtalarm gegeven. De Duitse FLAK in het gehele gebied van Vlissingen ( luchtafweer + schijnwerpers ) worden in paraatheid gebracht als blijkt dat er groot aantal vliegtuigen richting Vlissingen onderweg zijn.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]In het verslag van de FLAK commandant staat dan ook genoteerd :

20:10 Meerdere Thunderbolt toestellen naderend – 8000 – 9000 meter hoogte –

20:11 35-40 Thunderbolt toestellen

20:12 Er naderen op een afstand van 50 kilometer vele toestellen

20:14 Noord-Batterij meldt vele in formatie vliegende bommenwerpers

20:14 40-50 Boeing en Stirling bommenwerpers op een hoogte van 6000 meter. Naderen over de Schelde , draaien weg richting Breskens om daarna richting Vlissingen te vliegen.

20:17 Nieuwe formatie vliegtuigen nadert – 16 Thunderbolt vliegtuigen – Vliegen boven de Schelde

20:20 Noord- Batterij ziet ongeveer 40 bommenwerpers aankomen. Vliegen in drie groepen en hebben als koers Vlissingen

20:22 De zwaarste FLAK batterijen open het vuur. Na het eerste salvo ligt het afweervuur goed en is succesvol. De gesloten formatie valt uiteen.

20:28 Een formatie vliegt boven het verdedigingsgebied en werpen een groot aantal middel- en zware bommen af.

20:29 De voorste formatie laat ook zijn bommen vallen boven het verdedigingsgebied. Beide formaties worden zwaar bestookt door de luchtafweer.

Het munitieverbruik : 601 schoten met 10,5cm kaliber, 137 schoten met 9,4cm kaliber, 71 schoten met 7,62cm kaliber en 7 schoten met 15 cm kaliber.

Ongeveer 1000 bommen van het middelzware en lichte kalibers zijn terecht gekomen aan de stadsrand van Vlissingen en de dorpen Oost-Souburg en Ritthem.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=”9754″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_border”][vc_column_text]

Thunderbolt jager als
begeleider van een bomenwerper

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_single_image image=”9757″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_border”][vc_column_text]

Flak afweer

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][vc_custom_heading text=”Zodra de voedselvoorziening voor de burger / arbeiders in gevaar komt, meestal na een bombardement heeft de Nederlandse Volks Dienst ( N.V.D ) onder andere de taak de voedselvoorziening te verzorgen. De voedselvoorziening wordt dan verzorgd vanuit een rijdende noodkeuken of de Centrale keuken in Rijswijk. De dienst is op initiatief en in samenwerking met de Duitse autoriteiten opgericht en opereert landelijk.” font_container=”tag:h4|text_align:center” use_theme_fonts=”yes”][vc_separator][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Na het uitvallen van de bedrijfskeuken van de Schelde neemt de N.V.D met een noodkeuken het koken over. Zo wordt er op 16 en 17 augustus een totaal van 1450 liter stamppot gekookt.

Echter blijkt de de N.V.D organisatie niet goed te functioneren waardoor er verkeerde inschattingen gemaakt worden wanneer  en in welke hoeveelheden er gekookt moet worden.

Het blijkt namelijk zo te zijn dat er helemaal geen grote behoefte is aan warm eten. Na een luchtalarm blijft er veel eten over. Het probleem ligt hem vooral aan het feit dat als er tijdens het bereiden en het uitdelen van het eten  luchtalarm wordt gegeven er veel eten overblijft. Na het luchtalarm komt men niet terug voor het voedsel. Daarnaast is de N.V.D ook veel te laat met de zogenaamde ‘ schadekaarten ‘ aan de getroffen burgers.

Deze kaarten bevatten bonnen voor onder andere warm eten.

Zo maakt de keuken in opdracht van de N.V.D ;

18/8/1943 ’s middags 400 liter gortpap

18/8/1943 ’s avonds 2000 liter rode koolstamppot.

Van deze 2000 liter is ongeveer 250 liter bij de barakken van de organisatie TODT ( arbeiders die aan de verdedigingswerken werken ) in Souburg uitgereikt en 750 liter is weggegooid. Er was dus 1000 liter te veel opgegeven.

Op 17 augustus herhaalt dit ritueel zich min of meer weer. Ditmaal veel verlies door het niet op tijd kunnen leveren ten gevolge van vervoersstagnatie.

In de periode tussen 18 en 20 augustus is er weer veel eten overgebleven wat wederom naar de TODT arbeiders is gebracht. Hier ligt de oorzaak aan een bombardement in de vroege ochtend. De voedselbereiding was gestart rond 6.30 uur waarbij het luchtalarm rond 7.00 uur werd gegeven.

Van de 1000 liter klaargemaakte rodekoolstamppot op 21 augustus moest 700 liter vernietigd worden. De opdracht was om rond het middaguur de stamppot klaar te hebben. Rond 12:45 klonk er luchtalarm met alle gevolgen van dien voor het bereide eten.

Voor de zondag ( 22/8 ) was er opgegeven dat er 800 liter hutspot geleverd zou worden. Na overleg met de distributiedienst van de N.V.D is er besloten 200 liter te bereiden. Echter waren er al 800 liter aardappelen geschrobd die op maandag bedorven waren.

De heer Wesseling van de “ De Schelde “ stelt dan ook dat de N.V.D organisatie een verkeerde methode van organiseren hanteert.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][vc_column_text]Bron : Nationaal Archief : 2.11.30.06  inv. 94
Overige Foto’s eigen archief / bron onbekend / internet[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Gerelateerde berichten

Laat de eerste reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.