Vesting Vlissingen Casantsbolwerk en Oostbeer

Verdedigingswerk Oostbeer en omgeving

Van oudsher is Vlissingen altijd al een versterkte stad geweest. In 1489 werd Vlissingen ommuurd ter verdediging. In de daarop volgende jaren werd deze versterking steeds verder uitgebreid.

Voor uitleg over de verdediging waar de Oostbeer een rol speelt moet ik naar de periode gaan waarin Vlissingen werd afgestaan aan het Frankrijk van Keizer Napoleon.

In 1808 werd in opdracht van de Franse Keizer een begin gemaakt met de versterking van Vlissingen. De Engelse invasie van 1809 en de daarop volgende bezetting van Vlissingen gooide roet in het eten en de versterking kwam logischerwijs stil te liggen.

kaart 1867Na het vertrek van de Engelsen werd in 1811 de bouw weer hervat en in het daarop volgende jaar voltooid. Aan zeezijde en landszijde werden de wallen behoorlijk verstevigd.

De Oostbeer was een onderdeel van dit aan landszijde aanwezige verdedigingswerk wat aansloot op het Casantsbolwerk (Bastion A).

Bastion = Vijfhoekige gemetselde uitbouw van een verdedigingsmuur van een vesting.

Aan de grachtzijde was de Oostbeer voorzien van schietgaten (foto). Door de Fransen  waren er  mijngangen aangelegd, zodat bij een aanval de zeedijk opgeblazen zou kunnen worden.

De Oostbeer had niet alleen een militaire functie maar ook een waterkerende functie. De beer diende  als afscheiding tussen het water in de gracht en de rivier (Westerschelde).

Schietgaten grachtkant
Schietgaten grachtkant

 

Gerelateerde berichten

4 reacties

  • Zou het niet zo kunnen zijn dat waar nu de singel is dat daar de gracht heeft gelopen? Daar staan gebouwen die gaan vroeg of laat tegen de vlakte zou het mooi zijn om daar ooit weer de gracht terug te brengen?

  • Weet u toevallig wanneer de grachten gedempt zijn en wat was hier de reden voor?
    Vlissingen is een stad die die krimpt met zijn huidige inwonersgetal,bestaat de mogelijkheid dat de singel ooit weer wordt opengelegd zoals in Hulst?
    Bestaan er nog restanten van de gracht?

    • A

      Ik vermoed dat de gracht gedempt is toen Vlissingen vestingstad af was. Bij de ontmanteling van de vesting zijn de grachten gedempt. Dit zal eind 19e eeuw zijn gebeurd met als reden uitbreiding van de stad. Of er nog restanten zijn van de gracht ? Nee, niet meer op deze plek.

Reacties zijn gesloten.