[vc_row][vc_column][vc_message]De tekst samen met de afbeeldingen geeft in grote lijnen de omvang van de Vesting Vlissingen aan. Het geeft de vesting weer rond 1807 tot voor de tijd van ontmanteling van de vestingwerken eind 19e eeuw. Verschillende tijdsperioden worden gelijktijdig weergeven. Het gaat er in dit artikel om de vesting en zijn onderdelen te plaatsen in de huidige tijd. Waar zouden de verschillende onderdelen nu te vinden zijn?
Voor de meer uitgebreide uitleg verwijs ik naar de verschillende artikelen over de Vesting Vlissingen.[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Vesting Vlissingen in vogelvlucht”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4744″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Op de bovenstaande afbeelding staan aangeven :
- De gracht
- Het glacis
- De twee ravelijnen ( R )
- De hoofdwal van de Vesting Vlissingen
- In de vesting zelf vier havens
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_tta_tabs][vc_tta_section title=”Gracht” tab_id=”1449087187382-c5ded72f-86a1″][vc_column_text]De gracht is ontstaan door het opwerpen van de aarden wallen en het glacis. Zeer waarschijnlijk was eerste gracht voor de vestingwal al in de 15e/16e eeuw aanwezig.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Glacis” tab_id=”1449087187550-fb0578b7-2db1″][vc_column_text]Flauw aflopend terrein voor de vesting wat beschoten kon worden vanaf de vesting en beschutting op het glacis zelf. Het glacis lag in de gracht en was een belangrijk onderdeel van de verdediging.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Ravelijn” tab_id=”1449087555265-a2d411d3-8776″][vc_column_text]Een ravelijn is een verdedigingswerk gelegen voor de vestingwal. Het dient ter bescherming van de achtergelegen vestingwal en als verdediging van de toegangspoort tot de vesting.[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Bastions”][vc_single_image image=”4748″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]De hoofdwal van de vesting werd op verschillende plaatsten versterkt door middel van bastions. Gedurende de Franse periode zijn er rond de vesting 13 bastions te vinden, sommige nieuw gebouwd anderen aangepast. Tussen bastion 1 en 2 heeft voor 1807 nog een bastion gelegen wat door de Fransen is gesloopt.
De bastions 1 tot en met 8, behorende tot het landfront en waren hoofdzakelijk opgeworpen uit aarde. Bastions 8 tot en met 1 behoren tot het zeefront, en hadden een muur als hoofdwal. Bastion 1 en 8 behoorde dus tot beide fronten.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Lokatie Bastion :
- Coosje Buskenstraat -Westbeer –
- Kruising Spuistraat / Coosje Buskenstraat
- Betje Wolfplein
- Rotonde Scheldstraat
- Van Dishoeckstraat
- Koningsbrug
- Terrein Damen
- Commandoweg – Oostbeer –
- Radar Schelde coördinatie centrum
- Oranjemolen
- Keizersbolwerk – standbeeld Michiel de Ruijter –
- Leugenaarshoofd
- Gevangentoren
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Toegangen”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4760″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4762″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Aan de landzijde bevonden zich 2 doorgangen :
- Tussen bastion 2 en 3 : Duinpoort
- Tussen bastion 6 en 7 : Rammekenspoort
Zeezijde, 2 havens :
- Een haventoegang bij het Keizersbolwerk – nu nog aanwezig –
- Een haventoegang gelegen waar nu het herdenkingsgebied is – Uncle Beach –
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Ravelijnen”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Voor bastion 2 en 7 lagen in de vestinggracht twee ravelijnen. Door middel van een brug en/of dam was er verbinding met de vesting en het tegenoverliggende glacis.
Op het ravelijn voor bastion 2 was ook een kleine verdedigingswerk aanwezig.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4768″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4770″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Forten en kroonwerken”][vc_column_text]Een kroonwerk is een buiten de vesting gelegen kleine vesting. Voorzien van een gracht en een aarden wal en een verdedigingswerk op het kroonwerk. De in Vlissingen gebouwde kroonwerken ( Franse tijd ) zijn nooit afgemaakt. Het midden kroonwerk bestaat nog een heel klein beetje de wijk ” het fort “.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4780″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][vc_column_text]Aan de westkant van Vlissingen lag in de duinen Fort Kenau Hasselaar en op een steenworp afstand hiervan Fort de Nolle. De naamgeving geeft aan waar deze forten te vinden zouden zijn als ze niet waren verdwenen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4784″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Zoals eerder genoemd lag in de duinen Fort de Nolle, met daarnaast het linker kroonwerk gevolgd door het midden kroonwerk en het rechter kroonwerk. In het uiterste oosten ligt Fort Rammenkens en naar de vesting toe kustbatterij Zoutman en Fort de Ruyter.
Al deze voorgenoemde vestingwerken behoorden tot de verdediging van Vesting Vlissingen. Van al deze vestingwerken bestaat alleen nog Fort Rammenkens.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
3 reacties
Rem van Reems
Zou leuk zijn waar mogelijk met anders gekleurde straatstenen de loop van de wal/muren aan te geven in de straten
Eddie Meulmeester
Jammer dat er vrijwel niet bewaard is.
Dit geeft echter wel een goed beeld waar het zich allemaal bevond.
Leuk Edwin!
Groetjes,
Eddie
Peter Stroo
Subliem!