[vc_row][vc_column][cq_vc_videocover videoimage=”5038″ imageshape=”square” overlaytype=”icon” iconshape=”roundlarge” linktype=”link” normallink=”url:http%3A%2F%2Fwww.flessinghe.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F02%2F20160215N_oostbeer-1.mp4||”][vc_separator][vc_column_text]VLISSINGEN – Deze zomer is vestingswerk de Oostbeer aan de Commandoweg in Vlissingen open voor publiek. Voor die tijd wordt het uitvoerig gerestaureerd. De opknapbeurt kost 550.000 euro. In 1994 is de Oostbeer ook al eens opgeknapt.
Bonaparte
De Oostbeer in Vlissingen is een vestingwerk uit de tijd van Napoleon en had toen verschillende functies. Hij diende bijvoorbeeld als kering om het water in de vestinggracht rond de stad te scheiden van het zeewater. Zo voorkwam de Oostbeer dat de vestinggracht bij laag water leeg liep. Daarnaast vormde hij een verbindingsroute en een plek van waar de vijand beschoten kon worden.
Tastbaar
Ronald den Broeder, lid van de gemeentelijke monumentenwerkgroep, is enthousiast over de restauratie en openstelling. “Als het klaar is, kunnen mensen onder leiding van een gids worden rondgeleid en kennismaken met de historie van Vlissingen. De Oostbeer is samen met de kazematten het laatste stukje tastbare vestingwerk uit de Franse tijd. Daar mogen we trots op zijn”, aldus Den Broeder.
Zand
Op dit moment is de Oostbeer niet toegankelijk voor publiek. Een lading zand verspert de toegang. Ook binnen in de gangen ligt veel zand dat via de Westerschelde op de één of andere manier naar binnen is gespoeld. Het verdedigingswerk zal na restauratie niet volledig opengesteld worden voor publiek. “Dan wordt het een drugshol,” vreest Den Broeder.
Voegwerk
Er zit een hoop werk aan te komen. Volgens aannemer Bartjan Luteijn uit Kapelle moet onder andere al het voegwerk opnieuw worden gedaan. “Verder groeien er overal wortels die er niet horen en moeten er twee nieuwe entrees worden gemaakt”, zegt de aannemer. Luteijn hoopt voor de zomervakantie klaar te zijn.
Erfgoed
Het kostte enige moeite om geld vrij te krijgen voor de restauratie. Burgemeester en wethouders van Vlissingen wilden er in eerste instantie geen geld in stoppen, maar de gemeenteraad was het daar niet mee eens. Volgens de gemeenteraadis de Oostbeer “een wezenlijk onderdeel van ons cultureel erfgoed” en “Vlissingen heeft er niet voor niets in de jaren ’90 al in geïnvesteerd.”
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Afbeelding en video is afkomstig van de website van Omroep Zeeland – 15 februari 2016 –
Met toestemming geplaatst
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]