Waterfront – Vesting Vlissingen 1831 –

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4198″ img_size=”medium” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Het gehele waterfront, begint bij de holle beer van Bastion 8 en loopt tot aan de beer van  Bastion 1, is geheel met een muur bekleed. Deze muurbekleding moet gezien worden als een waterkering en wordt daardoor ook door het Waterstaat onderhouden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4202″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][vc_column_text]Dit deel van het zeefront (8-9) is volgens de inspecteur van de Genie standaard te noemen. Geen bijzonderheden.[/vc_column_text][vc_single_image image=”4208″ img_size=”medium” style=”vc_box_rounded”][vc_single_image image=”4204″ img_size=”medium” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][vc_column_text]Front 9-10 is onderbroken door de toegang naar de Marinehaven en heeft een lengte van 204 meter. Langs de vestingwal aan de kant van Bastion 9 loopt er een smal bruggetje en is er een toegang naar het linker havenhoofd.

Dan aan de overzijde van de haven bevindt zich nog op enige afstand van de haventoegang, de zogenaamde Rijzenhoofdpoort, die toegang geeft tot het havenhoofd aan de rechterzijde.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4214″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]De afstand tussen de 2 Bastions ( 10 en 11 )  heeft een lengte van 320 meter. De vestingwal loopt hier in een bijna rechte lijn tot de koopvaardijhaven ( Koopmanshaven – K ).

Aan de linker zijde van de haven bevindt zich in de muur een kleine uitgang ( – – ) naar het hoofd waarvan weinig tot geen gebruik gemaakt wordt en meestal afgesloten is.

De Koopvaardijhaven splitst zich  in twee gedeelten.  Op de kop van deze splitsing ligt een kleine lage batterij (Rondeel – R  –  ).

Bastion 11 is geheel gekazematteerd 1 en heeft op de hoekpunt een uitgang ; de Waterpoort ( – W  – ).

1 Ruimte in een verdedigingswerk.[/vc_column_text][vc_single_image image=”4216″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Het front gelegen tussen Bastion 11-12 is  396 meter.  Bastion 12 is slechts een kleine uitbouw.

Bastion 13 is een kleine halfronde uitbouw van de vestingmuur. De afstand tussen Bastion 12 en 13 bedraagt 139 meter.

De vestingmuur lopende van Bastion 13 naar Bastion 1  is een bijna rechte lijn, en loopt door tot de hoekpunt van Bastion 1 en heeft een lengte van 160 meter.

.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Zeefront 2015″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_masonry_media_grid element_width=”6″ grid_id=”vc_gid:1472838503434-bcbf1f92-555f-1″ include=”4232,4230,4234,4228,4226″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Gerelateerde berichten

2 reacties

  • Mooi verhaal weer. Je zou stadswandelingen moeten maken langs allerlei nog herkenbare bouwwerken.

  • Beste Edwin,

    Met heel veel belangstelling volg ik je onderzoek naar het militaire verleden van Vlissingen.
    Ik sta te kijken van de hoeveelheid informatie, die je “boven de grond” krijgt. Ga zo door. Ik
    ben benieuwd naar de volgende aflevering.

    Een vriendelijke groet
    Jaap Rus

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.