Met het oog op de Deltawet begon men in 1957 met het opstellen van plannen om de zeewering te versterken. Dit had betrekking op boulevard Evertsen, Bankert en de Ruyter.
Zou ik in al die dossiers wat vinden over gangen onder het wegdek van boulevard de Ruyter ?
Een van de onderdelen ter versteviging van de zeewering was het aanbrengen van een glooiing. Het mag niemand verbazen dat je aan de zeezijde geen gangen gaat aantreffen dus dat deel kon ik al gelijk overslaan.
Veel interessanter van aard was de mededeling van Rijkswaterstaat dat de gevangentoren en de bastions die in de zeewering waren ingebouwd de gehele zeekering verzwakte. Dus het advies was deze in zijn geheel te slopen. Dit was zelfs voor de gemeente Vlissingen te gek en hier ging men tegen in beroep. En zoals we kunnen zien met succes.
Waarom is dit interessant ? Let op, nu komt het. Nergens maakt men melding over de aanwezigheid van de gangen onder de boulevard. Als men de gevangentoren al beschouwd als een verzwakking wat moet men dan wel niet vinden van gangen in een zeewering.
Kortom : wist men het niet of waren de gangen er toen nog niet.
Een ander aspect wat mij opviel was de melding dat bij de storm van 1953 de schade aan boulevard de Ruyter veel groter was dan op de andere boulevards. Dit is duidelijk te zien op de afbeelding. Een groot stuk is gewoon weggeslagen. Maar zou dit ook niet zijn gekomen door de aanwezigheid van de gangen ? Misschien hadden de gangen de zeewering verzwakt en was het constante beuken van de golven op de muur de druppel die de emmer deed overlopen.
Binnenkort meer.
Bron : verschillenden dossiers Gemeentearchief Vlissingen : Toegangnummers 100 /102 /103